Podotherapie Fuit
Schaapweg 10c | 2285 SP Rijswijk | 070 - 394 58 84
Home  
   

De schoeninspectie

De (sport)podotherapeut kan veel informatie verkrijgen uit het bestuderen van gedragen schoenen. Gedragen schoenen geven een representatief beeld van hoe de patiënt normaal loopt. Belangrijk is het om te weten of de schoenen veel worden gedragen en op welke momenten. Uiteraard is het zeer onverstandig om op bijvoorbeeld hardloopschoenen te tennissen. Als daarentegen een dame een krappe schoen met een smalle neus laat zien, maar deze alleen bij speciale gelegenheden aan heeft als ‘zitschoen’, hoeft dit niet persé afgekeurd te worden.

schoeninspectieHet beste is om schoenen te bekijken die de mensen het meeste dragen en/of waarin de klachten optreden, bijvoorbeeld de voetbalschoenen of werkschoenen. Zeker bij sporters moet er goed in kaart worden gebracht op welk moment een bepaalde blessure is opgetreden, welke schoenen deze sporter op dat moment aan had, maar ook welke schoenen hij/zij heeft gedragen tijdens zowel de trainingen als wedstrijden.
Vooral bij sportschoenen zijn links-rechts verschillen vaak goed zichtbaar. Vele sporten hebben geen symmetrische bewegingen en iedereen heeft een voorkeursbeen, zoals het afzetbeen bij sprongen. Uiteraard dienen de bewegingen die gemaakt worden goed te worden geanalyseerd. Een extreme slijtage aan de neus van de schoen hoeft bijvoorbeeld niet afwijkend te zijn, als deze aan het achterste been wordt gedragen bij de service met tennis of aan het slepende been met bowlen.

zolen in open schoeZeer belangrijk is het dat niet alleen de schoen wordt beoordeeld, maar juist ook de combinatie tussen de soort schoen en de voet die er in zit en hoe deze hierin functioneert.
Wat nog vaak wordt gezien, is dat veel sporters niet op de juiste schoenen sporten. Zo zijn er sporters die op tennisschoenen hardlopen of op fitnessschoenen basketballen. Elke schoen is voor een specifiek doeleinde ontwikkeld en geproduceerd. Als er dan gesport wordt op een schoen die daar niet geschikt voor is kan dit tot (ernstige) problemen leiden.

Het schoenadvies is een belangrijk onderdeel van de therapie.
Bij het beoordelen van de schoenen wordt de lengte en breedte van de voeten opgemeten en gekeken of de schoenen geschikt zijn voor de voeten.