Podotherapie Fuit
Schaapweg 10c | 2285 SP Rijswijk | 070 - 394 58 84
Home  
   

Zolen

Een zooltherapie is een van de meest voorkomende behandelingsmethoden van de (sport)podotherapeut. Een zool kan zowel op de statiek als op de dynamiek invloed hebben.

zolenMeestal is het een combinatie van beiden. Een (sport)podotherapeutische zool is opgebouwd uit verschillende verhogingen; elementen genoemd, die op basis van de driedimensionale voetscan op maat worden gemaakt. De hoogte, vorm en plaats van deze elementen hangt af van de gegevens die uit het onderzoek zijn verkregen. Dit geldt ook voor de materiaalkeuze. De afwerklaag, het gedeelte waar de voet op staat, is afhankelijk van het gebruik van verschillende materialen (leer, kunstof e.d.)

3D scanVoor sporters worden speciale sportzolen gemaakt. Voor welk soort kunststof wordt gekozen; hard-verend, dik-dun, ruw-glad, stug-soepel, schokdempend-absorberend, thermoplastisch, enzovoort, is vaak nog afhankelijk van welke sport wordt beoefend. Hardere materialen kunnen de voet in een bepaalde positie dwingen, maar hebben weer een minder schokdempend vermogen. Een zacht materiaal kan prettig zijn, maar als er te veel kracht op zo’n zacht element wordt uitgeoefend, wordt deze ingedrukt en gaat de werking verloren.

De (sport)podotherapeut weegt heel goed af of een bepaald materiaal het beoogde effect realiseert. Dit heeft tot gevolg dat in de zolen vaak verschillende materialen zijn verwerkt; elk met hun specifieke eigenschappen.