Podotherapie Fuit
Schaapweg 10c | 2285 SP Rijswijk | 070 - 394 58 84
Home  
   

De siliconen-orthese

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat van siliconen wordt vervaardigd. Het wordt gemaakt voor voorvoetklachten of problemen aan de tenen. Het kan één specifieke functie hebben of verschillende doelen dienen:

  • protectie;
  • correctie
  • consolidatie;
  • preventie;
  • vervanging (= prothese).

Door de verschillende functiemogelijkheden, ziet elke siliconen-orthese er anders uit. Ook de materiaal keuze hangt af van de functie, de vorm en het gebruik. Er zijn bijvoorbeeld zeer zachte soepele materialen die goede protectie kunnen geven, maar te slap zijn om tenen te kunnen corrigeren.

De functie van de siliconen-orthese

Protectieve siliconen-orthese
Deze dient tegen druk of wrijving van de schoen of van andere tenen. Gevolgen van (te veel) druk en wrijving kunnen blaren, blauwe nagel (runnersnail), wondjes en eelt zijn, maar ook botuitsteeksels (exostosen). Er zijn diverse gebieden aan de voorvoet of tenen die door een protectieve siliconen-orthese tegen de druk en/of wrijvingskrachten beschermd kunnen worden, deze gebieden bevinden zich het meest aan de tenen (bovenop, tussen en onder), uitsteeksels aan zijkant van de voorvoet bij de grote of kleine teen en pezen op de voorvoet.

Correctieve siliconen-orthese
Diverse standafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd zoals klauw- en hamertenen. Uiteraard moet men eerst uitzoeken of de betreffende standafwijking gereduceerd kan worden. Bij een klauwstand als gevolg van reumatoïde artritis kan dit bijvoorbeeld niet altijd; hiervoor is vaker protectie geïndiceerd.

voor correctieve siliconen-orthese na correctieve siliconen-orthese
voor correctieve siliconen-orthese na correctieve siliconen-orthese

Consoliderende siliconen-orthese
Hierbij wordt door middel van een orthese voorkomen dat een progressieve degeneratie erger wordt, zoals het stijf worden van het grote teengewricht bij een hardloper.

Preventieve siliconen-orthese
Preventieve siliconen-ortheses worden het meest gemaakt voor jongere mensen. Bijvoorbeeld, ouders komen met hun kind bij de podotherapeut om te voorkomen dat deze in de toekomst problemen gaat krijgen met de druk van de schoen als gevolg het familiair scheef groeien van een teen. Het is dus een correctie van de teen, maar met als doel preventief handelen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Vervangende siliconen-prothese
geamputeerde grote teenAls een patiënt door bijvoorbeeld een trauma of een amputatie door bijvoorbeeld diabetes mellitus een (gedeelte van een) teen moet missen kan dit problemen geven, omdat de naastliggende tenen geen tegendruk meer krijgen van de verwijderde teen. Hierdoor kunnen deze tenen scheef komen te staan. Een siliconen-prothese kan de weggehaalde teen vervangen (prothese).