Podotherapie Fuit
Schaapweg 10c | 2285 SP Rijswijk | 070 - 394 58 84
Home  
   

Overige therapieën

Schoenmodificatie
Klachten kunnen constant aanwezig zijn of in bepaalde schoenen.
In zo’n geval is het soms niet nodig om een therapie zoals een orthese of een zool constant te dragen, maar alleen in dat ene paar schoenen. In een dergelijk geval kan er worden overwogen om alleen in het betreffende paar schoenen een aanpassing te maken.
De pasvorm van een schoen kan ook worden geoptimaliseerd. Schoenen die op bepaalde plaatsen juist te nauw of stug zijn kunnen bij bijvoorbeeld een schoenmaker worden uitgeknobbeld of opgerekt.

Zoolaanpassingen
Een zoolaanpassing wordt meestal toegepast in de sportschoen. Vaak zijn er alleen klachten met sporten en is de afwijking zo klein, dat er geen aparte zolen voor hoeven worden gemaakt. In een dergelijk geval kan er op de bestaande zool een aanpassing worden gemaakt. Een andere reden kan zijn dat de patiënt zolen heeft voor in de dagelijkse schoenen om de voetstand of het looppatroon te corrigeren, maar deze zolen kunnen niet in de sportschoenen. Sportschoenen zijn immers vaak wat ruimer dan de gewone schoenen en het materiaal van gewone zolen is vaak niet geschikt om (frequent) op te sporten.
Op de standaard binnenzool van de sportschoen kan dan een corrigerende aanpassing worden gemaakt zonder dat hier apart een heel nieuw paar sportzolen voor hoeft te worden gemaakt.
In veel typen sportschoenen, zit vaak al een voorgevormde binnenzool, zoals in een skeeler, schaats of skischoen. Moet er als therapie een zool worden gemaakt voor dit type schoen, dan moet dit direct op de reeds glooiende binnenzool gebeuren.
Immers, zolen worden in principe op een vlakke ondergrond gemaakt. Worden deze dan op een andere, soms ingebouwde, verhoging gelegd, dan klopt de werking van de zolen niet meer.
Een aanpassing op een bestaande zool heeft minder invloed op de pasvorm van een schoen, zeker bij schoenen die al zeer nauw aansluiten zoals bijvoorbeeld een voetbalschoen maar zeker ook turn- of balletschoenen.

Vilttherapie
Vilt is een materiaal dat in verschillende dikten van natuurlijke viltvezels wordt gemaakt en op een plaklaag is bevestigd. Meestal wordt het vilt als een tijdelijke therapie gebruikt. Dit kan als het een probleem is wat snel kan genezen, maar ook als tijdelijke oplossing in afwachting op een definitieve voorziening.
Vilt is zeer geschikt om plaatsen van overdruk drukvrij te leggen. Als een plek is geïrriteerd, wordt rond de aangedane plek op de gezonde huid het vilt geplakt, zodat dit de druk opvangt en de aangedane plaats drukvrij ligt.
Omdat het vilt een zeer makkelijk verwerkbaar materiaal is en het direct kan worden aangebracht, is het inzetbaar voor legio aandoeningen, vaak afhankelijk van de creativiteit van de behandelend (sport)podotherapeut.

Taping
low-dye tapingTapen is een methode om anatomische stresspunten te ontlasten, gewrichten te stabiliseren en/of te ondersteunen en spieren, pezen en ligamenten en andere weke delen te ontlasten. Meestal legt een podotherapeut een taping of bandage aan in afwachting van de definitieve therapie.
Door de techniek van tapen kunnen afzonderlijke spieren of spiergroepen en banden worden ontlast. Maar de (sport)podotherapeut kan ook een gewricht (tijdelijk) met een taping immobiliseren, bijvoorbeeld het grote teengewricht of de andere tenen bij een breuk of verstuiking.

Podomanipulatie
podomanipulatieDoor middel van manipulatieve technieken kunnen sommige scheefstanden of immobilisaties van gewrichten worden opgeheven.Twee met elkaar corresponderende botten worden gemanipuleerd zodat ze weer op de juiste wijze kunnen functioneren.

Instrumentele behandeling
Het verwijderen van eelt, likdoorns en het knippen van nagels (instrumentele behandeling) is in beginsel niet de taak van de (sport)podotherapeut, maar van de pedicure.
Meestal haalt de (sport)podotherapeut bij het eerste onderzoek het eelt op de pijnlijke plaats weg of behandelt een problematische nagel, waarna de therapie wordt toegepast. Als alles daarna onder controle is, wordt de patiënt voor het knippen van de nagels en/of verwijderen van eelt naar een pedicure (terug)verwezen of kan de patiënt de verzorging van de voeten zelf bijhouden.
Doordat de podotherapeut diverse soorten snijtechnieken heeft, alsmede zeer fijne apparatuur kan het weghalen van onregelmatigheden aan de huid en nagels vaak pijnloos en zonder bloeden gebeuren.

Nagelbeugel
Orthonyxie of een nagelbeugel is een hulpmiddel dat op de nagel wordt bevestigd om een rondgegroeide nagel recht te maken of tijdelijk de verhoogde druk van de nagel in het gootje waar de nagel in ligt te verminderen.
Nagels kunnen door repeterend stoten in de (sport)schoen, nauw sluitende (sport)schoenen, infecties, druk van andere tenen of een trauma kromgroeien. Dit hoeft niet tot problemen te leiden, maar soms geeft het wel klachten.
Om de druk op te heffen kan de nagel partieel (gedeeltelijk) verwijderd worden, wat direct pijnvermindering geeft. Podotherapeuten geven hier niet de voorkeur aan, omdat dit vaak slechts een tijdelijke oplossing is. Als het kromgroeien een structureel probleem is, komen de problemen weer terug. Om een blijvende oplossing te bieden kan er een nagelbeugel worden gemaakt. Deze beugel heeft dezelfde werking als een beugel in de mond en dient om de oorspronkelijke vorm van de nagel weer terug te krijgen.

Deze behandeling wordt niet in deze praktijk uitgevoerd.

Nagelaanbouw
Een hoek van de nagel kan door bijvoorbeeld stoten afscheuren of de nagel kan er helemaal afvallen, bijvoorbeeld de bekende runners-nail (blauwe nagel; vaak gezien bij hardlopers, door repeterend stoten van de nagel tegen de sportschoen door te ruime schoenen (glijden) of te nauwe schoenen (druk).
Om te voorkomen dat de nieuwe nagel problemen geeft bij het uitgroeien kan er voor onychoplastie worden gekozen.
Onychoplastie is het geheel of gedeeltelijk aanbouwen van een nagel, zodat deze weer zijn oorspronkelijke vorm heeft.

Deze behandeling wordt niet in deze praktijk uitgevoerd.